Rasbeskrivning BOXER


Har kopierat in rasbeskrivning från www.canis.se på Boxer. Stämmer mycket bra!


Str:Stor
Aktivitetsbehov:Stort
Pälslängd:Korthårig
Behov av pälsvård:Minimalt
Allergivänlig:Nej
Generell beskrivning:
Energisk hund med stor arbetskapacitet. Otroligt social och har stort behov att vara en medlem av familjen. Barnvänlig, lekfull, aktiv, stark. Utstrålar livsglädje.

Boxerns mest utpräglade karaktärsdrag är dess starka anknytning och kärlek till människor. Även om den kan verka morsk med sin trubbiga nos, den svarta masken och den välmusklade kroppen, är en boxer alltid som gladast när det får vara tillsammans med människor - speciellt barn. Med sin korta, skinande päls, välformade huvud och eleganta men muskulösa kropp är en fin boxer en hund som tilldrar sig uppmärksamhet. Boxern är en utpräglad allround hund - den fyller platsen som husets vakthund om nödvändigt, är en duktig brukshund om den får chansen. Den är en attraktiv promenad kamrat och sist men inte minst barnens alltid så ivriga lekkamrat och lojala vän.

Karaktär och egenskaper:
Boxerns karaktär är huvudgrunden till att den alltid har varit en populär familjehund. Den är godmodig och glad, vissa gånger väldigt glad (!) och är suverän tillsammans med barn. En bra boxer är tuff och hårdhudad nog att tåla tuff behandling från ivriga barnhänder och tålmodig nog att inte bli aggressiv. Den deltar mer än gärna aktivt i leken men är samtidigt en god barnvakt.

Men det är mycket mer i boxern bara den får möjligheten att visa det. Den är traditionellt placerad i tjänstehundsgruppen och där hör den hemma. Den har haft flera bruksområden genom åren. I Tyskland blev den använd som militärhund i bägge världskrigen och den var en av de första raserna som blev godkänd för polishundsarbete i Tyskland. Där den oftast används i sådan tjänst. Vissa blir använda som ledarhundar och andra blir tränade som lavin- och eftersökshundar. Som sporthund är den utmärkt och den har arbetslust, initiativ och självständighet som gör att den kan bli en mycket bra sökhund.

Boxern är en utpräglad social hund som är väldigt glad när han får knyta an till sina människor. Det betyder att de inte som utgångspunkt är bra ämnade att vara ensamma en hel arbetsdag. De kan vänjas till det men man måste vara förberedd på att det kan ta tid. Som regel bör man överväga hundköpet en gång till om man vet att hunden måste vara själv hela dagen.

Rasstandard:
Boxern är en medel stor hund. En hanne ska vara mellan 57 och 63 cm hög och väger vanligtvis mellan 28 och 34 kg, en tik ska vara mellan 54 och 59 cm hög och väger vanligtvis mellan 23 och 28 kg. En bra boxer besitter en unik kombination av elegans och muskulatur och blir ofta sedd på som en "hundarnas lättviktsatlet". Pälsen är kort och slät och finns i två färgvarianter, tigrerad och röd. Den röda färgen kan variera från en ljus brun till hjortröd. Den tigrerade färgen varierar även i bottenfärgen som också kan vara allt från ljus gulbrun till mahognyfärgad och i striporna från svart öppen tigrering till en tigrering som är så tät att hunden nästan verkar vara "omvänt tigrerad" med bruna stripor på svart bakgrund.

Många boxrar har vita tecken. Detta är ofta attraktivt och populärt med de vita tecknen ska inte vara för stora (inte täcka mer än en 1/3 av kroppen). Ofta föds det vita valpar i en kull. Denna färg är inte accepterad som korrekt i boxer standarden. Vita boxrar är inte albino, färgen skylls på att hunden har extremt stora vita tecken.

För många är likväl det viktigaste med boxern är uttrycket. De själfulla och talande ögonen placerade i ett lätt rynkat och något kort huvud gör att du får ett uttryck det knappt finns maken till i hundvärlden (i varje fall om du frågar en boxer entusiast!).


Lite mindre änn vad jag är nu ; )

Kommentarer
Postat av: Ester

Tjenadix! Grattis på "födelsemånad" - vi är nu hela 7 månader gamla!!Ska Du vara på utställning 21/6? I så fall håller jag tassarna riktigt hårt! Den senaste boxerspecialen i Ystad vann vår halvster Maja (Typhoon's Daizie) BIR valp! Vår riktiga syster Alice var också med. Mer om detta finns på boxerklubbens hemsida.Stor kram från Ester

2009-06-16 @ 18:08:13
URL: http://sweetester.blogg.se/
Postat av: Bozze

Hej Ester! :) Tack och Grattis till dig oxå!Hej ja, jag såg oxå att de varit på utställning : ).Nej det blir tyvärr ingen utställning den 21/6 för vi har annat inbokat då. Men vi får väl se kanske vi provar på....min matte är väl inte så jätteintresserad egentligen för hon tycker ju att jag är världens finaste boxerkille oavsett....; ) Men visst kommer din lillmatte ner och ställer mig så..... ;).KRAM

2009-06-16 @ 21:55:38
URL: http://bozzeboxer.blogg.se/
Postat av: Ester

Hej brorsan!Vad konstigt, min lillmatte testade det men det var problemfritt... kanske var det bara rent tillfälligt? Min blogg är INTE lösenordskyddad blogg...

Okej, det förstår jag att ni har annat inbokat - jag tror det skulle vara skoj om ni någon gång kommer att vara på utställning. Det är också samtidigt en bra miljöträning - att vara passiv bland många hundar.

Det är synd att det är många mil mellan oss två men annars ställer lillmatte så gärna upp! Hojta om ni är i närheten av Stockholm någon gång så kanske vi kan göra detta tillsammans? Och givetvis även vice versa!Ha en skön midsommar! Hälsa hela din flock från oss alla!

Kram, Ester

(skickar även med vårt e-mailadress..)

2009-06-17 @ 20:43:15
URL: http://sweetester.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0